Friday, August 19, 2011

Kuih oh Kuih

Bukan kuih lepat atau ketayap atau keria, tapiii kuih raya! Ya, kuih raya. Tahun ni demam nak buat kuih raya maka telah berjaya memecahkan rekod sebanyak 4 jenis to this date uolsss. *clap clap clap baik clap sekarang kalau x putus kawan * Pecah rekod sebab slama ni kalau buat kuih hanyalah hangat-hangat tahi ayam suam-suam kuku and sekadar mahu menunjukkan ciri-ciri feminin haktuihhh

I went to Aunty Ayu's house (my neighbour) to learn how to make pineapple tarts as she currently takes orders for Raya cookies. So I managed to bake a tray of those tarts and hers is the simplest recipe ever! Uli pakai tangan plak tu, x main la mixer2 ni. Only sebuku butter, 350gm flour, 50gm sugar, 50gm susu nespray, and tadaaaa, congratulations you've got yourself the most yummy tarts evahh!

Tapi sorry no pictures for the tarts so xda bukti :( Eleh xnak caya suda, skit pun x kisah la der.

Andddd yesterday I tried making crystal balls, and they turned out fine! *jaw dropped in disbelief* Tak penah2 try recipe internet n menjadi sebijik plak tu. Crystal ball is basically a counterpart of kuih makmur, so to speak. Recipe pun simple, minyak sapi 125gm, tepung gandum 250gm, gula 100gm, pewarna red, green, yellow, and tadaaaa, yessss there you have it, the cutest crystal balls evahhh! Semue nak yummy ever cutest ever susah la kan. Perasan betul =.=' Tapi kuih ni comels sesangat you guys should try! And don't ask me why is it called crystal balls I have no idea whyy

Bola-bola api kristal

And then todayy, since my grandma came over to stay at our house until this weekend, we make our own little cookie-making session. Dapat 2 jenis kuih harini! Semperit and choc-chip cookies. Semperit pnye recipe kena tanya tokmas sbb tokmas yg mix everything tadi x sempat tengok
=.=

Choc chip cookies and semperittt

For the choc-chip cookies I used mostly oat and brown sugar, and x sampai sejam dah dapat 100 biji ++. Kuih semperit is easy but the difficult part is to make that pretty little flowery shape, so I leave that for tokmas to attend. Hehe

Since raya cookies are very pricey nowadays, why not opt for your own home-made cookies? Cewahh kau tengah cuti boley la ckp cmtu. X x serius saya sokong pembuatan kuih fresh dari dapur sndiri ! :)

Selamat baking to all pretty ladies, kalau Tuhan bagi cuti peristiwa tu memang masa yg baik utk try buat kuih banyak2, at least nothing will turn out too sweet or too salty etc :p

1 comment: