Thursday, December 09, 2010

Zulaikha

Tak boleh blah tajuk post nama sendiri. Memang nak cerita pasal Zulaikha pun so whatt

Dulu kat kolej, bila kelas agama, before start kelas ustazah suruh somebody cerita anything related to sirah. So everyone had to prepare when it's their turn. Then one day, somebody told a story about Yusuf and Zulaikha.

Zulaikha.

I've fallen in love with my own name a longg time ago. Eh biarlah nak suka nama sendiri. I'm one of the 90's babies, di mana zaman tu tak wujud lagi nama2 macam sekarang, semua nak nama double2 panjang2 yang bunyi ala2 east meet west, contohnya Inca Medina, Rayyan Shakiel, Naura Syafiqa. Contoh2 nama yang dicilok dari Google. *tiada kaitan sama ada yang hidup atau yang telah meninggalkan kita* If one day God blesses me with children, nak bagi nama yang satu patah perkataan sahaja dan ada maksud seperti Amin, Aina, etc. Senang ibu nak panggil.

Taktau mana abah and mama dapat idea nak bagi nama Zulaikha. Abah cakap masa dalam perut lagi memang dah set nak bagi nama tu. Masa mama mengandung ayit abah ada list possible names for his hero and bila lahir baru paapppp bagi nama Zharrieq Haizzad, tak macam kaklong yang telah dianticipate untuk dinamakan Zulaikha. haha sila jeles.

If you tried googling the name Zulaikha *hah confirm lepas ni pergi try*, mesti keluar nama model Farah Zulaikha yang hot and brainiac tu. Tak pun keluar website krim uban jenama Zulaikha -.-" Lawak geela google nama sendiri keluar pasal krim uban? whatthefish. Whatever it is, that's not me. Anyways if I look at the Arabic dictionary for names, it states "Prophet Yusuf's wife" or "brilliant beauty". Yang "brilliant beauty" tu, bolehlah mata ke atas , tangan ke dada dan muntah seorang diri. hahaha

Oh yeah back to the story. There's a specific snippet in the alQuran telling us the story of Yusuf and Imra'ah alAziz (Zulaikha), (surah Yusuf, surah ke-12, ayat 21 onwards). Tapi dalam alQuran tak sebut pun Zulaikha, taktau mana datang Zulaikha because in the Quran she was referred to as Imra'ah alAziz, the wife of alAziz. Basically what's unique of this woman is she was narrated both from the positive and negative point of view. Most of us regarded only the negative part. And that's how my classmate in college narrated the story masa kelas agama, disregarding the part where God told us how she repented dalam ayat 51-53. Habis tercemar nama aku. huh

I stumbled upon a good article from Saifulislam (baca!baca!), and it explains much of the story and how we're supposed to look at it. Because most of us when recalling the story of Yusuf and Zulaikha mesti nak recall kisah Zulaikha jahat goda Yusuf or cinta romantik lovey dovey without actually taking the real gist of the story. So if you got time go have a look at the article aite.

So the name Zulaikha has two different connotations. Si penggoda Yusuf, and sang hamba yang bertaubat penuh sesal.

Tanpa sedar, at times, I have turned into the first one, but I have always wanted to be the latter :(

Nauzubillah. and Astaghfirullah.
sobs


p/s: OMG exam lusa kau ada masa nak update blog camni? Macamana nak berjaya dalam kehidupan hah? Macamana macamana?! fine. g study skarang. bye